D’ont venon aqueles noms : Mongeta, Morgueta

Mongeta es lo diminutiu de monja, femna entrada en religion mas es tanben lo nom d’un legum.

La relacion entre los dos la cal pas anar cercar dins lo espiritual ni dins lo domani botanic.

Abans las monjas portavan de còfas  amb de cada costat de menas d’ « alas » blancas que revertavan en grand la flor del faseolus. D’aquela semblança ven lo nom donat en aquel legum plan gostós.

Per la morgueta, la meteissa aventura s’es passada, mas aquí es pas la forma qu’es a la sorga del nom mas la color de las faudas de las morgas qu’a donat lo nom al helix vermiculata pichòta cagaraula òste nòstre garriga.  

Mongeta coma morgueta son de segur totes doas comestiblas.


D’où viennent ces noms : Haricot, Petit gris

Mongeta-Haricot es le diminutif de Monja-Religieuse, mais c’est aussi le nom d’un légume.

La relation entre les deux, il ne faut pas la chercher dans le spirituel ni dans le domaine botanique. Avant les religieuses portaient des cornettes avec de chaque côté des sortes d’ailes blanches qui ressemblaient en grand la fleur du phaséolus  De cette ressemblance vient le nom donné à ce légume bien goûteux. 

Pour la Mourgueta- Petit gris, la même aventure s’est passée, mais ici ce n’est pas la forme qui est à l’origine du nom mais la couleur des robes de nones qui a donné le nom à helix vermiculata  petit escargot hôte de notre garrigue. 

Haricot comme petit gris sont bien sûr tous deux comestibles.