Vaquí un exemple de recepta de las que confecciona lo talhièr de cosina del Cercle occitan de Mèsa.
Per 6 personas :
Ingredients :
500 gramas de vedel o de piòta.
6 boletas de carn o 6 salsissas de Tolosa.
6 carròtas – 1 ceba – 1 branqueta d’api e son ramelet – bolets e cepas secs – campairòls de París – 6 a 10 patanas – una punhada d’olivas verdas descloscadas. Òli, sal, pebre.
Preparacion :
Faire trempar las campairòls secs dins d’aiga cauda. Cambiar l’aiga fins que siègue pas pus nègre. Esgotar.
Dins una coquèla far coire la salsissa. Reservar.
Faire dorar la carn. Puèi la ceba trissada. Plan remenar. Apondre carròtas e api copats en troces. Tornar remenar. Apondre los campairòls.
Quand tot es plan rossit, cobrir d’aiga un pauc caudeta. Salar e pebrar.
Daissar còire 15 minutas abans d’ajustar la patanas copadas en cubs, las olivas e lo ramelet d’api. Contunhar la coisson un vintenat de minutas. Pausar las salsissas e daissar coire 5 minutas de mai. Es leste.
Los ingredients son a titre indicatiu : cal saupre qu’aqueste fricòt se fasiá amb de rèstas que « rabalavan » dins lo refrigèri, o que caldiá utilisar leu leu abans l’èra dels refrigèris. Se fasiá ataben amb las tombadas de volalha. Ara que sèm venguts de mond delicats, escampam tot aquò e metèm de polits mocins de carn.
N.B. Aqueste plat sentís pas las escobilhas ! Sentís plan bon e es saborós.
Fricot d’ordures
Voici un exemple de recette de celles que confectionne le cercle Occitan de Mèze : le fricot d’ordures !
Pour 6 personnes :
Ingrédients :
500 grammes de veau ou de dinde
6 saucisses de Toulouse
1 oignon – 6 carottes – 1 branche de céleri et son bouquet –Mélange de bolets et cèpes secs – champignons de Paris – 6 à 10 pommes de terre – une poignée d’olives vertes dénoyautées – huile – sel et poivre.
Préparation :
Faire tremper les champignons secs dans de l’eau chaude. Changer l’eau jusqu’à ce qu’elle ne soit plus noire. Egoutter.
Dans une marmite, faire cuire la saucisse. Réserver.
Faire dorer la viande. Ajouter l’oignon coupé fin. Bien remuer. Ajouter les carottes et le céleri coupés en morceaux. Remuer de nouveau et ajouter tous les champignons.
Quand tout est bien roussi, couvrir d’eau un peu chaude. Saler et poivrer.
Laisser cuire 15 minutes.
Ajouter les pommes de terre coupées en cubes, remuer encore et ajouter les olives et le bouquet de céleri. Laisser cuire une vingtaine de minutes. Poser les saucisses et laisser cuire encore 5 minutes. C’est prêt.
Les ingrédients sont à titre indicatif : il faut savoir que ce fricot se faisait avec des restes qui « traînaient » dans le réfrigérateur ou, avant l’ère des réfrigérateurs, qu’il fallait utiliser rapidement. Il se faisait aussi avec les abats de volaille. Maintenant que nous sommes devenus des gens délicats, nous jetons tout ça et nous mettons de jolis morceaux de viande.
N.B. Ce fricot ne sent pas les ordures, il sent bien bon et il est savoureux.